Canyon má v zásadě jen 3 vážnější technické problémy: startér, CDI a volnoběžku. Pokud již bylo něco z toho měněno, pak si ten problém můžeš vyškrtnout ze seznamu páč pak už zpravidla nenastane. Dál je tu jen malý výkon, ale na dodržování předpisů to bohatě stačí. Krade se to minimálně. Pokud máš Elefanta, tak víš kde nechat spravovat. Náklady na údržbu jsou minimální - olej, brzdovku a destičky si vyměníš sám, s trochou šikovnosti zvládneš i ventily, pneu vydrží až 25 tis, řetězovka i 30 tis..
Mám najeto 54 tis. km, měněn startér a CDI - čekám, kdy se vysype volnoběžka. S novým vzduch filterm, olejem Castrol 20W50 (olej má fakt vliv) a nahuštěnýma gumama na 2 atm mi spotřeba spadla pod 4,5 L na 100 km (měřeno na posledních cca 5 tis.km letos).
Motorka je dost pohodlná, dost dobře je řešen zadní kufr. Je dost bezpečná - pár lidí už tady sebou bacilo a s výjimkou jednoho kolegy, který atakoval železniční závoru, se nikomu nic vážného nestalo (já osobně jsem ležel asi 3 x). Opravy plastů se ale prodraží.
Špatná pověst snižuje cenu a zhoršuje šance, kdyby si ji chtěl později prodat.
Nemůžu říct, jak se máš rozhodnout ty, ale můžu říct jak bych se rozhodoval já. Pokud chci funbike a jezdit viceméně po 3D silnicích v ČR a nemít strach to nechat někde u lesa a nehlídaných parkovištích apod., a mám výšku alespoň 175 cm, tak je to dobrá volba. Pro zahraniční dovolené bych kvůli riziku volil všeobecně rozšířené a trochu silnější japonce.