Autor Téma: nedává jiskru  (Přečteno 9872 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline pavel

• Nováček
  • *
  • Pohlaví: Mužské
nedává jiskru
« kdy: Čtvrtek, 16/04/2009, 13:59 »
Po téměř roce startuju Canyona, a nedává jiskru. Začal jsem měřením cívky, a hned jsem v pasti. Mezi fajfkou a cívkou, kde má být 6 kiloohmů, je 11. Samotná fajfka má 5 kiloohmů. Když ji sundám, a měřím mezi kabelem a cívkou, dává 6.
Má mít fajfka odpor 5kiloohmů? A káblík s cívkou 6?
Další co nechápu je obrázek v manuálu, kde jsou naznačeny vývody primárního vinutí s tím, že mezi nimi má být odpor 0,3ohmu, ale já na cívce žádné vývody primárního vinutí nemám.

Offline jenda

• Sponzor CC 2013
  • Starší člen
  • R1 Pyčo!
Re: nedává jiskru
« Odpověď #1 kdy: Čtvrtek, 16/04/2009, 14:26 »
Být tebou dám fajfku a kabel nový, a nebo fajfku bez odporu, v fajfce nebo i v kabelu může bejt přechoďák  ;)
Jawa 21, Simson SR50, Cagiva Elefant 125 (trhač asfaltu), MZ 125 SM, Honda CB600 F Hornet, Yamaha YZF R1

Offline pavel

• Nováček
  • *
« Odpověď #2 kdy: Čtvrtek, 16/04/2009, 16:43 »
Tak jsem dal nový kabel i fajfku. Odpor mezi fajfkou a cívkou je pořád 11 kiloohmů.
Navíc nechápu chcípák na pravém řídítku. Měřím průchodnost mezi těmi naletovanými konci drátků, a je to průchozí při obou polohách spínače. Funguje to snad tak, že při zavřeném okruhu to rozepne okruh zapalování?

riveros

• Host
« Odpověď #3 kdy: Čtvrtek, 16/04/2009, 20:54 »
cau,,,no hele kazdopadne ten chcipak je v podstate obic přepinac,,,takze v jedny poloze musi bejt pruchozi a v jedny ne,,,jestli je pruchozi v obou polohach tak je v háji,,,ale jestli ho chces promeřit tak je lepsi kdys ho promeříš samostatne protoze kdys je normalne zapojenej tak ti muže přes nakej okruh,,,,přes neco se ti to proste muže vracet do multimetru a vypada to ze je pruchozi v obou polohach

riveros

• Host
« Odpověď #4 kdy: Čtvrtek, 16/04/2009, 21:00 »
tak to od toho chcipaku rozpoj,odletuj a skus to nastartit... ;)

Offline jarda18t

• Starší člen
  • CC500
    • Jarda18t
« Odpověď #5 kdy: Čtvrtek, 16/04/2009, 21:10 »
Já jsem jednou přijel do garáže, v klidu chcípnul, a druhý den nenastartoval. Nic jsem teda neproměřoval, měl jsem jen zkoušečku na 12V, ale nakonec jsem zjistil, že to dělá konektor, co je na levé straně řízení, resp. když dáš řidítka doprava, tak je nasazený na háčku zprava jakoby schovaný pod tím rohem nádrže - jsou tam dva, dělal mi to kontakt v tom větším. A co se týče zapojení chcípáku, taky jsem to moc nepobral...
Nejsem motorkář, jezdím jen pro zábavu... ;-) Nyní Yamaha XT660X.

Offline pavel

• Nováček
  • *
« Odpověď #6 kdy: Pátek, 17/04/2009, 09:26 »
Po bližším prohlédnutí chcípáku je jasné, že v poloze pro běh motoru je otevřený, a v poloze "stop" zavřený, takže funguje opačně než si asi většina z nás myslí. On totiž není jednoduše článkem v okruhu zapalování, nýbrž dává signál do CDI. Jeden drátek je plus, a druhý jde rovnou do řídicí jednotky.
Nevíte o existenci nějakého návodu na proměřování elektriky? Já nevím, jak mám postupovat při hledání problému se zapalováním. Svíčka je dobrá, kábel taky, fajfka taky, cívka má odpor 6 kiloohmů, od ní k CDI vypadá drátek v pořádku, a co dál?
Dal jsem jeden prst na přívod k cívce, druhý na kostru, startuju, a žádné vzrůšo, takže problém je buď v CDI nebo před ní.

Offline godzi

• I like Japanland
  • Odborník
    • www.woloupejsiho.nz
« Odpověď #7 kdy: Pátek, 17/04/2009, 09:52 »
hele, napadlo někoho mrknout se na pojistky???  ;) ;) ;)
Hayabusa 1,3 MPi

Offline pavel

• Nováček
  • *
« Odpověď #8 kdy: Pátek, 17/04/2009, 10:03 »
Na tom už jsem taky jednou ztroskotal, ale jsem již poučen. Pojistky byly tentokrát to první.

Offline pavelST2

• Pokročilý
  • **
« Odpověď #9 kdy: Pátek, 17/04/2009, 23:17 »
Ahoj, prověřil bych, jestli do té zapalovací cívky jdou pulzy. Multimetr by na to měl stačit. Může být špatný i čidlo na klikovce. Nejlepší by bylo sehnat někoho se stejnou motorkou a postupně zkoušet s jeho komponentama zapalování. ( čidlo, cívku a na konec i CDI )
XT600Z , Elefant 650 , Ducati 907i.e. , Ducati ST2 , Canyon Grand 900i.e. . . .

Offline pavel

• Nováček
  • *
« Odpověď #10 kdy: Sobota, 18/04/2009, 11:10 »
Tak impulsy do cívky nejdou. Držím na tom konektoru od CDI plusový kontakt multimetru, mínusový na mínusu baterky, startuju, a mulťák nic.
Dívám se že CDI je přímo spojeno s chcípákem (vstup), otáčkoměrem (výstup), cívkou (výstup), alternátorem, a nepřímo s mínusem baterky.
Napětí mezi otáčkoměrem a CDI mi ukazuje 6,5V. To je zvláštní, protože bych nikde nečekal nic jiného než 12V.
Současnému problému předcházelo nejen dlouhé stání, ale taky výměna volnoběžky, takže další podezřelý je alternátor.
V CDI se nevyznám, ale předpokládám, že je napájeno přímo z alternátoru, čili jedná se o AC CDI, a dále potřebuje informaci o otáčkách, a ta jde asi taky z alternátoru. Tedy je tam asi na víku nějaký snímač. Mezi CDI a alternátorem jsou tři vodiče, to tedy asi budou tři fáze a vstup ze snímače.
Jo, a to všechno mi říká, že od CDI po svíčku musím měřit AC, nikoli DC.
Dedukuju správně?

Offline pavelST2

• Pokročilý
  • **
« Odpověď #11 kdy: Sobota, 18/04/2009, 22:04 »
Trochu to pleteš dohromady. Z alternátoru jdou tři fáze do usměrňovače a regulátoru napětí. Zapalování má stejnosměrný napájení. Při startu ti altík nic nedává, zapalko jede na baterku. Zkusil bych proměřit, jestli jde po zapnutí zapalování do CDI napájení. Může být bota i ve spínačce. V manuálu by mělo být schema zapojení.
XT600Z , Elefant 650 , Ducati 907i.e. , Ducati ST2 , Canyon Grand 900i.e. . . .

Offline pavel

• Nováček
  • *
« Odpověď #12 kdy: Neděle, 19/04/2009, 10:28 »
Tak jo. Z altíku jdou tři fáze do regulátoru, a ten dobíjí baterku. Ale podle schématu jdou z altíku další čtyři vodiče PŘÍMO do CDI, a krom otáčkoměru do CDI nejde žádný živý drát. Prostě jsem žádné napájení CDI stejnosměrným proudem ve schématu nenašel. K rozřezávání trubiček a stopování vodičů jsem se zatím neuchýlil.
Na přiloženém schématu je vidět spojení CDI s altíkem, vodič 66 je od chcípáku, 87 je otáčkoměr, 11B je mínus a 120 je cívka. Žádné napájení.

riveros

• Host
« Odpověď #13 kdy: Neděle, 19/04/2009, 11:16 »
hele tak podle me je napajeni do cdi kabel cislo 66,,,na tom chcipaku je totiz od konektoru 66 odbocka s kabelel 66a  ,a de na spinaci skřinku,,,tak to skus zmerit na tom konektoru ,jestli tam při zaplim klicku de stava ;)

Offline pavel

• Nováček
  • *
« Odpověď #14 kdy: Neděle, 19/04/2009, 17:46 »
Ten chcípák je ale NO, takže přes něj napájení jít nemůže.
Odvez jsem to k jednomu chlapíkovi co se vyzná, a ten mi řek že CDI je v pr..., a že si teda můžu pořídit to neorigo od Ignitechu, ale rozdíl je právě v tom, že to potřebuje napájení z baterky, zatímco to origo fakt z baterky napájené není.